Arabia vierailukohteena

Arabia

Arabia-tavaramerkki on suomalaisen muotoilun edelläkävijä, jonka tuotevalikoiman muodostavat suositut astiasarjat sekä sisustus- ja lahjatuotteet. Arabian ytimen luovat muotoilu, keraaminen osaaminen ja tavaramerkin kehittäminen.
Arabia kehittää ja valmistaa kodintuotteita korkeiden laatuvaatimusten mukaisesti erityisesti kuluttajille, jotka arvostavat suomalaista muotoilua. Arabian muotoilun lähtökohtina ovat ajaton kauneus, laadukkuus ja käytännöllisyys. Muotoilun ja pitkäjänteisen tuotekehityksen lähtökohtana on kuluttajan tarpeiden ymmärtäminen, ja sitä kautta arjen parantaminen kestävillä tuotteilla, jotka säilyvät sukupolvelta toiselle.

Arabia vierailukohteena

Arabian koti on Helsingin Arabiassa. On ainutlaatuista, että näin lähellä pääkaupungin keskustaa sijaitsee teollinen tuotantolaitos, joka on ollut sijoillaan jo vuodesta 1873 lähtien. Fiskars Oyj:n omistuksessa olevan Arabian keramiikkatehtaan pitkissä tunneliuuneissa poltetaan tänäkin päivän tuhansia keramiikkaesineitä.

Samasta rakennuksesta, Arabiakeskuksen ylimmästä kerroksesta löytyy keramiikkataiteen maailma – Arabian taideosastoyhdistys ry, jossa työskentelee suomalaisille tuttuja ja palkittuja taiteilijoita. Rakennuksessa toimivat myös Arabian tuotteita myyvä Iittala outlet -myymälä sekä Designmuseo Arabia ja galleria.

Fiskars-konsernin keramiikkatehdas Arabia

Arabian tehdas perustettiin vuonna 1873. Nykyään tämä Pohjoismaiden suurin keramiikkatehdas on osa Fiskars-konsernia ja siellä kehitetään ja valmistetaan tuotteita sekä Arabia- että Iittala-tavaramerkille. Tehdas sijaitsee yhä synnyinsijoillaan Helsingin Hämeentiellä, keskellä kehittyvää kaupunki- ja asutusaluetta. Alueen kehittämisessä taiteella ja muotoilulla on keskeinen rooli; alueen kehityshankkeita koordinoi ADC, Arabia Art and Design City. Arabian keramiikkatehtaaseen voit tutustua maksullisilla tehdaskierroksilla. Tehdaskierroksella nähdään mm. keraamisten esineiden tuotanto raaka-aineesta aina valmiiseen tuotteeseen asti.

Tee varaus kierrokselle soittamalla numeroon +358(0)204 39 5326 tai sähköpostitse osoitteeseen arabia.visitors@fiskars.com. Tehdaskierrokset ovat mahdollisia tehtaan työaikoina arkisin. Tehdaskierrokset aloitetaan Iittala outlet Arabian sisäänkäynnin edestä. Tervetuloa tehdaskierrokselle kokemaan keraamisten esineiden tuotanto raaka-aineesta aina valmiiseen tuotteeseen asti.

Designmuseo Arabia ja Arabian galleria

Designmuseo Arabia ja Arabian galleria sijaitsevat Arabiakeskuksen 9, kerroksessa. Designmuseo Arabia perustettiin vuonna 1948 tehdasmuseoksi; v. 1984 museo avattiin yleisölle. Museossa on nähtävillä Arabian taiteilijoiden kokoelmia historiasta tähän päivään. Museossa käynti palauttaa vahvasti mieleen menneen ajan kattaukset. Arabian vanhoista sarjoista saa lisää tietoa Designmuseon internetsivuilta.

Designmuseo Arabian yhteydessä sijaitsee galleria, jonka vaihtuvat näyttelyt ovat nähtävillä museon aukioloaikoina. Näyttelyissä syvennetään Arabiaan liittyviä eri teemoja ja suunnittelijoiden tuotantoa sekä esitellään nykykeramiikkataiteilijoiden uusimpia töitä. Galleriassa pidetään myös vierailunäyttelyitä ulkomailta.
Gallerian vaihtuvista näyttelyistä löydät tietoa täältä.

Arabian vanhoista astioista ja esineistä saa lisää tietoa Designmuseon kokoamasta verkkonäyttelystä että antikvariaateista ja vanhojen tavaroiden liikkeistä
http://arabia.kokoelma.fi/
www.arabianmuseo.fi

Arabian taideosastoyhdistys

Arabian taideosasto perustettiin 1932. Arabian silloisen taiteellisen johtajan Kurt Ekholmin toimintaa ohjasi näkemys siitä, että Suomen keraamista kulttuuria oli kehitettävä ja tuon tehtävän tulisi kuulua Arabialle. Arabian taideosasto on ainutlaatuinen paikka, jonka perustana on uraa uurtava ajatus vapaan taiteen ja muotoilun vuorovaikutuksesta. Arabian taideosastolla on pitkän ja rikkaan historian aikana työskennellyt useita keramiikkataiteilijoita, Toini Muona, Michael Schilkin, Kyllikki Salmenhaara, Birger Kaipiainen ja Rut Bryk.

Taideosastoyhdistys Ry:n ovat perustaneet Arabian taideosastolla työskentelevät taiteilijat vuonna 2003. Yhdistyksen tarkoituksena on taideosaston kulttuuriperinnön ylläpitäminen ja vaaliminen. Yhdistys keskittyy huolehtimaan siitä kulttuuriperinnöstä, jota Arabian taideosasto on edustanut perustamisestaan lähtien ja edistämään keramiikkataiteen asemaa kulttuurin nykykentässä. Historiallisesti taideosaston taiteilijoilla on ollut merkittävä rooli juuri Arabian tuotevalikoiman suunnittelussa ja kehittämisessä. Taideosastoyhdistykseen kuuluvat taideosaston nykyiset taiteilijat Heikki Orvola, Fujiwo Ishimoto, Heljä Liukko-Sundström, Jasmin Anoschkin, Pekka Paikkari, Heini Riitahuhta, Kristina Riska, Kim Simonsson sekä Kati Tuominen-Niittylä.

Arabian taideosastoyhdistys Ry:n sivut www.artarabia.fi.

Arabian museo ja galleria ovat avoinna seuraavasti:

Aikavälillä 1.10.-30.4.
-ke-pe klo 12-18
-la-su klo 10-16

Aikavälillä 1.5.-30.9.
-ti-pe klo 12-18
-la-su klo 10-16

Puh. aukioloaikoina: +358 (0) 204 39 5357

Arabian Galleria sijaitsee 9. kerroksessa, jonne pääset Iittala Outlet Arabian sisäänkäynnin oikealla puolella sijaitsevilla hisseillä.
Osoite: Hämeentie 135, Helsinki
www.designmuseum.fi/museot/arabia-museo/

Iiittala outlet Arabia

Iittala outlet Arabia tarjoaa löytämisen iloa ja rakastettuja brändejä.

Myymälän valikoimaan kuuluvat Fiskarsin kodin ja sisustuksen johtavien tavaramerkkien, Iittalan, Fiskarsin, Arabian ja Hackmanin tuotteet. Lisäksi myymälässä myydään suoraan Fiskars konsernin omistukseen kuuluvalta Arabian keramiikkatehtaalta tulleita erikoiseriä ja II-laatu tuotteita edulliseen hintaan.

Aukioloajat: ma-pe 10 – 20, la-su 10 – 16,
Puh. aukioloaikoina: +358 204 39 3507
Sähköposti: shop.arabia-helsinki@iittala.com

www.iittalaoutlet.fi

Iittala outlet Arabia toimittaa tilauksia myös ulkomaille. Ulkomaantoimituksista saat lisätietoa myymälästä.